Reintoarcerea la natura – piatra naturala este folosita din ce in ce mai des in zilele noastre, infrumusetand locuintele noastre atat la interior cat si la exterior prin variatia de culori si texturi. Pe langa aspectul unic ce il imprima, piatra naturala este caracterizata si prin longevitate si rezistenta. Natura ne ofera mai multe tipuri de piatra dintre care cele mai utilizate pentru amenajarea locuintelor sunt: marmura, granitul, travertinul si ardezia.
Travertin
Travertinul (în italiană travertino) este o rocă sedimentară poroasă de calcar (alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit), care are o culoare gălbuie până la brună. Este o varietate de tuf – termen care se referă la un tip de rocă sedimentară avînd ca și caracteristică un grad înalt de porozitate (în mod variabil) . Travertinul se prezintă în două varietăți structurale:
Travertin compact.
Acesta este dens și stratificat în bancuri groase (20–40 m) sau în lamine subțiri, milimetrice; este alb, alb-gălbui, brun, care alternează în întreaga crustă. Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase și deschise la culoare, iar iarna benzile subțiri și închise la culoare.
Travertin spongios poros (denumit și „tuf calcaros”).
Acesta este alb, usor și s-a format prin depunerea biochimică provocată de activitatea organismelor acvatice (în special a algelor albastre), care au reținut prin fotosinteză CO2 și au provocat precipitarea carbonaților.
În general, travertinul este poros. Dacă se închid porii cu praf de ciment, prin șlefuire și lustruire travertinul capătă o suprafață la fel de fină ca și marmura.
Travertinul este una dintre cele mai folosite pietre naturale pentru amenajarea bailor sau placarea podelelor, oferind un aspect unic, elegant si natural. Acest material este disponibil in mai multe timpuri de finisaj: polisat, matuit, antichizat etc.
Marmura
Marmura este o rocă metamorfică, compusă în cea mai mare parte din calcit (forma cristalină a carbonatului de calciu, CaCO3) și obținută prin metamorfoza calcarului. Numele său provine din limba greacă veche: μαρμαίρειν, a străluci, a luci.
Culorile diverse ale marmurei se datorează impurităților conținute: roșu de la sărurile de fier, maro de la cele de mangan, cenușiu de la grafit etc. Cele mai obișnuite culori pentru marmură sunt următoarele: albă, cenușie, gri, neagră și roșie.
Caracteristică marmurei este viniatura variată, care îi conferă aspectul unic, dar și paleta bogată de nuanțe, care o consacră între celelalte tipuri de piatră naturală. Varietatea marmurei depinde de fapt de cantitatea și tipul de minerale aflate în compoziția sa.
Granit
Granitul (latina granum, „granulat“) este o rocă magmatică masivă, cu granulație grosolană (cristale cu dimensiunea de câțiva milimetri), formată la adâncimi mari (făcând deci parte dintre plutonite), conținând în principal cuarț, feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica.
Granitul se poate spune că ar fi roca cea mai răspândită din scoarță, fiind prezent în zonele tectonice sau sedimentare.
Granitul vine intr-o gama larga de culori, forme si marimi, de aceea poti gasi cu usurinta unul potrivit pentru tine. Granitul este unul dintre cele mai populare materiale folosite pentru realizarea blaturilor de bucatarie, a podelelor sau a bailor. Acest material este rezistent si, in plus, este un element decorativ ce ofera stil si eleganta casei tale.
Ardezie
Ardezia este o rocă de origine sedimentară, formată din gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, întărită din cauza presiunii.
Ardezia poate conține cantități variabile de cuarț sau feldspat. Se prezintă sub formă de foi, de obicei într-o culoare opac albastru închis, care se pot desface ușor în plăci subțiri, utilizate local la acoperirea caselor, la confecționarea unor plăci izolante sau ca dale pentru pardoseli. S-a folosit în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători.
Ardezia este o piatra ce a luat nastere din transformarea rocilor sedimentare sau eruptive, sub actiunea caldurii si presiunii, capatand schimbari fundamentale. Din cauza presiunii suferite, asezarea cristalelor s-a modificat si rocile omogene s-au transformat in roci stratificate. Astfel s-a format ardezia, o piatra ce surprinde si in prezent, datorita calitatilor ei. In general, ardezia se prezinta in culori cenusii, insa, in anumite zone, culoarea acesteia variaza, putand fi si verde sau rosu inchis. Este o roca argiloasa cu granule fine si se desface in placi subtiri, fine si drepte.